Tunnistatko yrityksesi vastuullisuuden tason?
Dec 16, 2023
Yritykset ovat vastuullisen liiketoiminnan toteuttamisessa hyvin eri tahtisia. Jotkut yritykset vasta heräävät vastuulliseen toimintaan, ja toisille on kertynyt jo vuosien kokemus asiasta.
Pk-yrityksissä vastuullisuus koetaan yleisesti tärkeäksi, mutta vastuullisen toiminnan tunnistaminen ja käytännön toiminta on vähäistä. Ero puheiden ja käytännön toiminnan välillä on vielä suuri.
Jos haluat kehittää yrityksesi vastuullisuutta, niin on hyvä tunnistaa ensin lähtötilanne. Vastuullisuuden nykytasoa voi arvioida niin sanotulla kypsyystasolla.
Näitä kypsyystasoja on tunnistettu eri tutkimuksissa. Tiedon perusteella on kehitetty toimialoista riippumattomia yleisiä malleja ja arviointityökaluja. Mallien avulla voi päätellä jotain oman yrityksen vastuullisuudesta.
Perinteinen käyttökelpoinen jaottelu on aloittelija, perustaso, tyydyttävä ja erinomainen.
Tason 1 yritykset ovat aloittelijoita vastuullisuudessa
Näille yrityksille riittää vähimmäistaso eli pakollisten säännösten ja lakien noudattaminen toiminnassaan. Yrityksille on tärkeää riskien välttäminen.
Näissä yrityksissä ei välttämättä uskota vastuullisuudella olevan merkitystä liiketoiminnan kannalta. Yritykset saattavat vasta pohtia vastuulliseen toimintaan liittyviä asioita.
Jos nämä yritykset viestivät vastuullisuudesta, niin sen voi tulkita lähinnä viherpesuksi. Lakien ja säädösten noudattaminen on tärkeää, mutta se ei vielä osoita erityistä vastuullisuutta.
Tasolla 2 yritykset ovat ottaneet askelen pidemmälle
Nämä yritykset tekevät jo vähän enemmän kuin pelkästään noudattavat lakeja ja säännöksiä. Liiketoiminnan aiheuttamia ympäristövaikutuksia halutaan jo vähentää esimerkiksi teknologian avulla. Myös sosiaalisen ja taloudellisen vastuun kysymyksiin kiinnitetään jo huomiota. Yritykset ovat jo ”osittain vastuullisesti toimivia”.
Nämä yritykset haluavat tulla näkyviksi vastuullisina toimijoina ja osoittaa sen myös viestinnän avulla. Tässä voi olla riskinä, että käytännön vastuullisuustoimet esimerkiksi yrityksen prosesseissa eivät täysin vastaa viestinnän antamaa kuvaa.
Tason 3 yritykset ovat oman alansa etujoukossa
Näiden yritysten ympäristö-, sosiaalisen- ja taloudellisen vastuullisuuden toimet ylittävät jo oman toimialansa keskiarvon. Niille on tavanomaista tarkasti määritellyt prosessit, kustannustehokas toiminta, investoinnit teknologiaan ja vastuun osa-alueista erityisesti ympäristövastuun ja sosiaalisen vastuun korostuminen. Työntekijöitä koulutetaan vastuullisuusasioissa.
Nämä yritykset asettavat vastuullisuustavoitteita, mittaavat niiden toteutumista ja viestivät niistä. Viestintä on kuitenkin pääasiassa yksisuuntaista.
Tason 4 yritykset pyrkivät aktiivisesti johtamaan kestävää kehitystä
Nämä yritykset haluavat johtaa ja edistää oman alansa vastuullisuutta. Ne ovat sitoutuneita ja haluavat itse olla alansa edelläkävijä vastuullisuudessa. Yritykset tavoittelevat nollapäästöjä ja materiaali-, vesi- ja energiatehokkuutta. Ne edellyttävät vastuullisuutta myös toimitusketjuiltaan. Yrityksen viestinnässä on myös tärkeää osoittaa sitoutuminen ja tulokset vastuullisesta toiminnasta. Viestinnässä ne pyrkivät vuorovaikutukseen yleisöjensä kanssa.
Miltä sinun yrityksesi lähtötilanne näyttää? Jos näyttää sille, että toimia tarvitaan, niin nyt on oikea aika aloittaa yritysvastuun toimet.
Kirjoittaja: Heli Kesämaa
Lähteet
Baumgartner, R.J. & Ebner, D. 2010. Corporate Sustainability Strategies: Sustainability Profiles and Maturity Levels. Sustainable Development 18, 76 – 89.
Vastuullisuus kotimaisissa pk-yrityksissä 2023. Tutkimus. PDF-dokumentti. Kasvu Open ja Suomalaisen työn liitto. Saatavissa: https://suomalainentyo.fi/vastuullisuus-kotimaisissa-pk-yrityksissa/ viitattu 16.12.2023.