Kohti pk-yrityksen vastuullisuuden raportointia

vastuullisuusraportointi vastuullisuustyö Mar 11, 2024
Yritysvastuuakatemian blogi

Vastuullisuusraportointi on tällä hetkellä pakollista vain isoille yrityksille. On kuitenkin selvää, että jossain vaiheessa sitä tullaan edellyttämään kaikilta yrityksiltä kokoon katsomatta.  

Koska vastuullisuusraportointi on pk-yrityksille vielä vapaaehtoista, niin pk-yritykset voivat raportoida vastuullisuudestaan vapaamuotoisesta ja ne voivat tehdä sen isoja yrityksiä kevyemmin. Vastuullisuusraportti on pk-yrityksille esimerkiksi hyvä työkalu kertomaan asiakkaille ja sidosryhmille yrityksen nykytilasta ja tulevista suunnitelmista.  

Vastuullisuudesta raportointi olisikin hyvä aloittaa yrityksissä nyt, kun sen voi tehdä vielä vapaaehtoisesti ja vähitellen. 

 

Hyvän vastuullisuusraportin taustalla on konkreettisia tekoja  

Vastuullisuusraportoinnin pohjana tulee aina olla uskottava vastuullisuustyö. Vastuullisuus on yrityksessä arjen tekoja ja jatkuvaa parantamista. Näistä on hyvä sitten kertoa vastuullisuusraportissa ja tuoda asiat läpinäkyvästi esille.  

Hyvin tehty vastuullisuuden nykytilan kartoitus sekä vastuullisuuden suunnitelma edesauttavat pienyritystä vastuullisuustyön alkuun. Näiden päälle on hyvä rakentaa konkreettiset vastuullisuustoimet, joista lähdetään raportoimaan.  

Raportissa ei kiilloteta asioita vaan kerrotaan rehellisesti, missä yritys on tällä hetkellä vastuullisuuden suhteen ja miten sen kanssa tullaan etenemään.  

 

Raportoinnista monenlaisia hyötyjä 

Hyvin tehty vastuullisuusraportti toimii pk-yrityksessä niin sisäisenä kehittämisen ja johtamisen välineenä kuin myös rekrytoinnin ja myynnin tukena. Vastuullisuusraportilla voidaan tuoda näkyväksi tehtyjä asioita ja raportti tukee yrittäjää päätöksenteossa.  

Esimerkiksi asiakkaat ja rahoittajat ovat yleensä kiinnostuneita yrityksen vastuullisuuden tilasta ja hiilijalanjäljestä. Myös uudet työntekijät ovat yhä useammin kiinnostuneita tulevan työpaikkansa vastuullisuudesta. 

Raportoinnin avulla yrityksessä tulee pohdittua vastuullisuutta systemaattisemmin ja pidemmällä aikavälillä. Myös tiedon keruusta tulee kattavampaa ja vertailukelpoisempaa. 

Yleensä raportti vaatii erilaisten asioiden mittaamista ja tunnuslukujen laskemista. Seurattavat mittarit ja tunnusluvut voivat olla osittain toimialakohtaisia, mutta esimerkiksi ympäristö- ja ilmastotekijät koskettavat oikeastaan kaikkia toimialoja ja yrityksiä.  

On todennäköistä, että yrityksessä jo tehdään ja seurataan vastuullisuuteen liittyviä asioita, mutta ne kannattaa koostaa vastuullisuusraportin alle. Harvan yrityksen tarvitsee aloittaa vastuullisuustyötään täysin nollasta. 

 

Raportoinnin aloittaminen pk-yrityksessä

Pk-yrityksen ensimmäiset vastuullisuusraportit voivat olla hyvinkin tiiviitä. Tärkeintä on, että raportissa on selkeästi esitetty yrityksen vastuullisuuden kannalta olennaisimmat asiat. Eli minkälaisia vaikutuksia yrityksen toiminnasta aiheutuu ja kenelle.  

Hyvä vastuullisuusraportti on helposti lähestyttävä ja ymmärrettävä. Raporttia laadittaessa kannattaakin ottaa huomioon raportin kohderyhmä, jotta raportti olisi heille kiinnostavaa luettavaa.    

Varsinaiseen raporttiin kannattaa sisällyttää sekä kuvia että tekstiä. Tekstin tulisi olla selkeää ja casejen avulla asioita voi konkretisoida lukijalle. Kuvia kannattaa olla omasta liiketoiminnasta ja omista työntekijöistä. Infografiikat puolestaan kertovat selkeästi tavoitteiden toteutumisesta ja vaikutuksista.  

Tärkeintä raportoinnissa on, että raportti välittää lukijalle hyödyllistä tietoa ja, että raportti tulee luetuksi. 

 

Ensin teot, sitten raportointi 

Pk-yrityksessä kannattaa viimeistään nyt pysähtyä miettimään, mitä vastuullisuus yrityksessä tarkoittaa. Sen jälkeen, kun konkreettisia vastuullisuuteen liittyviä asioita on tehty, niistä voidaan lähteä raportoimaan.  

Pääasia on, että yritys saa vastuullisuustyön aluilleen ja ensimmäisen raportin kasaan! Siitä on hyvä lähteä jatkamaan vastuullisuusmatkaa.  

Kirjoittaja: Anna-Liisa Immonen 

 

Lähteet

Kurittu, K. 2018. Yritysvastuuraportointi. Kiinnostavan viestinnän käsikirja. Helsinki: Alma Talent. 

Vastuullisuuden EU-sääntely etenee – mihin pk-yritysten on varauduttava? 2022. Elinkeinoelämän keskusliitto EK. PDF-dokumentti. Saatavissa: https://ek.fi/wp-content/uploads/2023/01/EK_Vastuullisuus_EU_ok.pdf  [viitattu 9.3.2024]